tisdag 15 mars 2011

SkrivPutt 2011:74 - Om en muta

   Scenen var satt och aktörerna var väl övade och införstådda med vad de skulle göra. Huset var det gamla vanliga, intetsägande sextiotal och lägenheten putsad intill oigenkännlighet. Regissören, som var en kvinna vid pass trettio, ljushårig och kickt klädd och lystrade till namnet Dolly, gick runt och kontrollerade kamerorna som satt dolda i varje hörn där vägg mötte tak.
   - Testing, testing, sa hon med jämna mellanrum och varje gång tittade hon in i den uppsatta kameran. 1, 2, 3. Testing, testing ...
   In genom dörren kom en äldre herre. Klädd i en sliten grå kostym, hatt och ett äldre par handsydda välputsade skor.
   - Buu, sa han och drog försiktigt på munnen när han såg hennes reaktion.
   Om hon var regissören, så var han författaren till det som nu skulle utspela sig i realtid. De hade gått igenom scenen gång på gång. Replik för replik. I en vecka nu. Var Peter ska stå för bästa effekt, hur Nilla ska röra sig utan att offret, den okände, skulle ana det minsta. Till slut hade hon tröttnat och fräst tillbaka, men han hade bara lett som svar och sagt. "En gång till, så att vi är säkra på att det stämmer."
   - Är allt klart och förberett som vi sagt?
   Hans lugna klara blick såg rakt in i henne. "Erfarenhet", sa den och det var nog det som fick henne att trots allt gå igenom scenen en gång till.
   - Nils, tror du inte ...
   Längre kom hon inte innan han med ett lugnt men bestämt svar förde henne tillbaka till dagordningen.
   - Inga ändringar. Det är försent nu.
   Peter kom in klädd i sin djupblå Armanikostym med matchande slips och ställde sig vid fönstret och tittade ut. Nilla satte sig i fåtöljen, iklädd sin rosaskimrande Chaneldräkt och la benen i kors och visandes mer än vad som var nyttigt.
   - ... och så kommer han in här. Peter, då står du där, och Nilla, du sitter så. Perfekt.
   - Jag är faktiskt utbildad för det här.
   Peters röst var iskall.
   - Nej, det är  du inte, svarade Nils lugnt. För scenen ja, men inte för det här skådespelet. Gör som du blir tillsagd.
   Repetitionen gick sin gilla och sedvanliga gång. De förflyttade sig som de övat mängder av gånger innan och sa de repliker de skulle. Inlevelsen var inte på topp, rörelserna sävliga och rösterna mer läste än aktivt spottade ur sig det som var skrivet.
   - Lite mer inlevelse, tack. Backa till position tjugotre. Börja vid replik tre. Peter. Varsågod.
   Dolly tittade på Peter som hade ställt sig i ena hörnet.
   - Peter. Varsågod. Börja!
   Dörrklockan ringde hårt. Alla i rummet stelnade till utom den äldre mannen som snabbt pekade åt köket till, tog Dolly under armen och försvann snabbt efter ett par snabba ord.
   - Action, sa han. Nu gäller det.
   Peter gick ut mot dörren, Nilla satte sig i fåtöljen och båda gick in i den roll de tränat för de senaste dagarna och blev till paret Wilsson, Peter och Nilla Wilsson. Känd svensk finansfamilj med tvivelaktigt förflutet från USA, utvandrad sen trettio år och på återbesök i det gamla hemlandet.
   Girighet är en mänsklig egenskap som kan få den mest respektabla människa att vid något tillfälle under livet tippa över. För andra är det ett levebröd. Den enes död, den andres bröd där den starke äter den svage på villkor som inte gör dem jämspelta. Hot, trakasserier och mord. Allt är tillåtet i den världen där normala oskyldiga, laglydiga människor inte vistas. Någon gång läser man om det i tidningarna; att någon underhuggare blir tagen av polisen för att de betett sig klumpigt och slagit ner någon på krogen. Däremot läser man aldrig om de som rör sig i de rätta salongerna och röker de rätta cigarrerna från Kuba och dricker Svart Renault till kaffet i ett runt och rutmönstrat kristallglas.
   Det enda sättet att slå dessa människor på fingrarna är att använda sig av deras metoder. Att spela på deras halva på fotbollsplan och efter deras regler. Denna dag och detta spel var schackdrag nummer ett som fick den man som man med lagliga metoder jagat de senaste tjugo åren på fall.
   Den lugna kommissarien Nils gick två veckor senare i pension och bosatte sig i Thailand för gott, regissören Dolly återtog sitt rätta namn och sitt rätta yrke som sjuksköterska på Kärnsjukhuset i Skövde men fortsatte att utöva sin hobby som regissör på Skövde ABF förening. Skådespelarna Peter och Nilla framlever numera sina dagar som underbetalda aktörer på Stockholms stadsteater.
   Den man som man till slut lyckades döma till livstid för grov ekonomisk brottslighet, anstiftan till mord och mordbrand mördades på en toalett på Kumlas säkerhetsavdelning två veckor efter att han anlänt. Mördare okänd, men en av de intagnas familj fick en väsentlig högre levnadsstandard efter dådet. Den totala kriminella verksamheten gick däremot inte ned.

4 kommentarer:

  1. Gillar som man säger på facebook.

    SvaraRadera
  2. Så mycket du fick med på liten yta. Som en riktig seg och god kola.

    SvaraRadera